Vad är egentligen kollagen?

Kollagen är det mest förekommande proteinet i människokroppen. Det finns i ben, muskler, hud och senor. Läkare använder kollagen i sårläkningstekniker. Den ingår också i kosmetiska preparat för att exempelvis förbättra huden. Även i hårvårdsprodukter är kollagen vanligt förekommande. Den här artikeln tittar närmare på kollagen och vad det är bra för.

Styrka och struktur i kroppen

Kollagen ger styrka och struktur i kroppen. Det är en viktig komponent i bindväv och spelar en avgörande roll för att hålla ihop kroppens celler. Det ger också styrka och elasticitet till huden. Det är därför inte så konstigt att många exempelvis använder Jabushe kollagen.

Endogent kollagen

Endogent kollagen är ett naturligt kollagen som kroppen syntetiserar. Exogent kollagen är syntetiskt. Det kommer från en extern källa, såsom kosttillskott. Endogent kollagen har ett antal viktiga funktioner. Människor använder exogent kollagen på betrodd källa för kosmetiska ändamål

Vad är kollagen bra för?

Kollagen är en molekyl. Det är ett segt, olösligt, fibröst protein. Det spelar en stor roll i många strukturer, såsom för huden, dina senor, blodkärl, brosk, ben och bindväv för att nämna några områden. I huden ger kollagen styrka och elasticitet. När människor blir äldre sjunker deras kollagennivåer och kollagenfibrerna blir tunnare och svagare. Vissa experter tror att detta kan bidra till hudens åldrande. Av denna anledning innehåller många hudvårdsprodukter några former av kollagen.

Medicinsk och kosmetisk användning

Vissa typer av kollagen är resorberbara. Detta innebär att de kan brytas ner, omvandlas och absorberas tillbaka in i kroppen. Det kan också formas till strukturer utanför kroppen, med olika medicinska användningsområden. Produkter som syftar till att öka kollagennivåerna kan komma från människor och andra arter. I kosmetiskt bruk används kollagen ofta. Dels för att minska rynkor men också för att förbättra hudens konturer eller förbättra utseendet på något ärr som man har. Oavsett syfte kan det vara värt att titta upp om kollagen kan vara något för dig.